среда, 28 ноября 2018 г.

Нещодавно у Вінниці встановили пам’ятник Симону Петлюрі. У зв’язку з цим розгорівся скандал, оскільки єврейська громада була проти і звинувачувала Петлюру у антисемітизмі, зокрема через Тульчинський погром 1919 року. Так, погром справді влаштували українські отаманські підрозділи. Антиєврейські настрої довгий час підігрівались політикою Російської Імперії, тому в непевний час вилились у це жахливе явище. Натомість сам Петлюра жорстко засудив такі дії своїх солдат.
Ми виявили цікавий документ про постраждалих в тому погромі і вирішили вшанувати їх публікацією цього списку. Потрібно сказати, що документ створювався через 2 роки зі слів постраждалих та їх родичів, тому дані можуть бути не вичерпні або ж неточні.
Документ виявили у фонді Тульчинського громадського комітету допомоги євреям, які постраждали внаслідок погромів. Комітети створені у 1920 р. з метою надання допомоги єврейському населенню, яке постраждало від погромів під час революції та військових дій. Підпорядковувалися Всеукраїнському громадському комітету допомоги євреям, які постраждали від погромів. Ліквідовані після виконання своєї місії у 1923-1925 рр.
Джерело: ДАВіО Ф.Р.-4262 оп.1 спр.12

Реєстраційна книга населення, постраждавшого від погромів по м.Тульчин

Початок: 1 серпня 1921 року



Комментариев нет:

Отправить комментарий

Из прошлого с любовью

Из прошлого с любовью
Мир детства и юности- это то место, которое будет в нас до конца наших дней.

Постоянные читатели